hill country apothecary

With MF Architecture
Project Manager: Ian Ellis
Design Team: Ian Ellis, David Birt, Matt Fajkus, AIA
Design Support: Garland Fielder, Thomas Johnston, Mitchell Peterson
General Contractor: Structura
Photography: Cardinal Photo TX

Hill Country Apothecary is a compounding pharmacy in Lakeway, TX. It features a central compounding lab which is glazed to allow for viewing of prescriptions as they are crafted by hand on-site. Indoor air and light quality were designed to take advantage of simple, sustainable and natural materials resulting in clean spaces to serve and be served in.

The Apothecary includes a full-service retail pharmacy with products displayed on the steel, aluminum, and poplar wood supergraphic shelf that runs the full height and length of the glass storefront. The supergraphic combines the pharmacy's needs for clear and bold branding as well as ease of access to the products on display. The supergraphic also manages direct southern light, adequately and naturally lighting the pharmacy interior while protecting sensitive items on the shelves. Cost-effective, locally-sourced, and familiar Durcon counter tops are installed throughout - the same material found in school laboratories and science classrooms across the country. An in-store juice bar provides fresh drinks courtesy of Skinny Limits.

Hill Country Apothecary's goal to create a public gathering space both for the shopping center it's located in as well as for its customers and the city of Lakeway result in re-using the existing drive-thru carport - a remnant of the previous business. The covered drive-thru is proposed to function as an outside seating area, providing shade, vegetation, a place to enjoy a drink, or meet casually with a pharmacist. The exterior hallway is lit over head by a routed soffit that continues the implied geometry of the supergraphic, folding down to create an anchor for the Apothecary as well as the shopping center, and linking indoor and outdoor functions.